POVRATAK EN PRIMEURA Više od 30 vinara Slavonije, Baranje i Podunavlja 1. veljače u Esplanadi premijerno predstavlja graševine iz berbe 2022.
Graševina Croatica, najveća udruga vinara Slavonije i Baranje, nakon dvije godine pandemijske pauze najavljuje En Primeur graševina, koji će se održati u zagrebačkom hotelu Esplanade 1. veljače od 12 do 19. sati. En primeur, prvo javno kušanje novih graševina, jedan je od najvažnijih godišnjih događaja hrvatske vinske industrije.
adsense_content_v3

Graševina je jedna od najvažnijih hrvatskih vinskih sorti, zasađena na više od 8000 hektara, koja može proizvoditi izvrsna suha i fenomenalna predikatna vina. Pored najpoznatijih proizvođača vrhunskih graševina poput Krauthakera, Mihalja, Belja, Iločkih podruma, Kutjeva (samo etiketa De Gotho), Galića, Jasne Antunović-Turk…zadnjih se godina afirmira nova generacija vinara poput braće Sontacchi, koji razvijaju moderniji identitet sorte i svojih regija. Više od trideset vinara iz Slavonije, Baranje i Podunavlja u Esplanadi će predstaviti graševine iz 2022. godine koje još nisu na tržištu. Lanjska berba bila je problematična zbog suše, ali potencijalno izvrsna.
U Smaragdnoj dvorani Esplanade održat će se B2B kušanje graševina za ugostitelje, distributere, novinare i ostalu profesionalnu publiku, a nakon njega i javno kušanje. Najavljen je i niz specijaliziranih vinskih radionica, uz poseban event, predstavljanje mladih graševina koje su odabrali vinski stručnjaci. Teme stručnih panela koji će se održati u sklopu En primeura bit će vinsko turistička događanja u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju i trendovi na hrvatskom tržištu vina.
EN PRIMEUR GRAŠEVINA – BERBA 2022.

1. veljače 2023.
Esplanade, Zagreb
Tasting za profesionalce 12:00 (registracija OVDJE)
Tasting za javnost 16:00-19:00 (ulaznica 10 EUR)
VINSKE RADIONICE 1. VELJAČE 2023.

13.00
Upoznavanje s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja su 2022. osvajala najprestižnije nagrade
Moderator – Ivo Kozarčanin
Cijena ulaznice 10 EUR
Prijavite se OVDJE
14:30
Graševina Young vs. Old
Vertikalno kušanje vina graševine uz prikaz potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim godinama
Moderator- sommelier Darko Lugarić (Tač, Zagreb)
Cijena ulaznice 10 EUR
Prijavite se OVDJE
16:00
Nova i neotkrivena vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja
Moderator – sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival, Catad’Or World Wine Awards
Cijena ulaznice 10 EUR
Prijavite se OVDJE
17:30
Fantastični svijet pjenušaca
Pjenušci Slavonije i hrvatskog Podunavlja, podjela pjenušavih vina, pravilno otvaranje, posluživanje i kušanje
Moderatorica – Marija Vukelić
Cijena ulaznice 10 EUR
Prijavite se OVDJE
Graševina Croatica En primeur organizira u suradnji s partnerima Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom gospodarkom komorom, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Više informacija na: https://www.en-primeur.grasevina.hr/


